Farmors Oppskrifter

Oppskrifter fra Farmors gamle kokebok

    Abonnér via RSS!  
    Gi Kudos til Farmors Oppskrifter!

     

  • Bøker om mat

17 Mar

Farmors Lammestek

Oppskrift på Farmors Påskestek

Ingredienser:

1 stort lammelår
1 kg poteter
½ kg gulrøtter
7 ½ dl fløte
200 g revet hvitost
Brokkoli

Til marinade:
2 dl epleeddik
4 dl olje
Hvitløk
Rosmarin
Timian
Mynte
Hel pepper

Til smørkuler:
½ kg godt smør
200 g frosne tyttebær

Dag 1:
Ben ut lammesteken dagen før du skal servere den. Når du har fjernet benet “spekker” du lammesteken med hvitløksfedd. Bruk en tynn skarp kniv og stikk huller i lammesteken. Del hvitløksfeddene i to så de blir tynnere og enklere i legge i hullene. Bruk rikelig med krydder og urter og støt pepper, rosmarin, timian og mynte i en morter. Bland krydder og urter med olje og epleeddik (har du ikke epleeddik kan du bruke eplecider, eplenektar eller eplejuice og litt sitronsaft). Legg steken i en form eller et fat som er så vidt større enn lammesteken og hell over marinaden. Dekk til med et klede og sett steken kjølig til dagen etter. Øs marinade over lammesteken av og til og snu den i formen med jevne mellomrom.

Legg benene i en gryte sammen med gulrøtter, selleri, løk og purre og tilsett vann så det dekker innholdet i gryten. Lag en krydderkvast ved å legge hel pepper, litt rosmarin og to hvitløksfedd i et tøystykke som du knytter sammen med hyssing og legger i gryten sammen med benene fra lammelåret og grønnsakene. La gryten koke opp og skum godt av før du lar kraften småkoke et par timer. Sil kraften gjennom et klede så den blir klar og fin og sett kraften kaldt til neste dag.

Lag smørkuler av romtemperert smør og tyttebær. Bruk helst godt smør (av typen som får kostholdseksperter til å gråte). Bruk en gaffel til å mose tyttebærne og bland dem godt inn i smøret. Avkjøl, og når smøret er kaldt bruker du en teskje fuktet i vann til å forme kuler som du legger i en pyramide på et fat. Oppbevar smørkulene tildekket og kaldt til servering.

Dag 2:
Når den store dagen har kommet tar du steken opp av marinaden og tørker godt av den. Bruk en spiss kniv, kakenål eller lignende og fjern hvitløksfeddene. Surr steken sammen med hyssing slik at den blir mest mulig jevn og får en lik tykkelse over det hele. Gni steken godt inn med salt, pepper og knust rosmarin. Stikk steketermometeret inn i den tykkeste delen av steken (om du ikke har benet ut steken så pass på at steketermometeret ikke står mot ben). Sett steken i ovnen på ca 120 °C og la steken godgjøre seg til den får en kjernetemperatur på 65-70 °C (avhengig av hvor rosa du liker kjøttet). Beregn 3 timer eller mer til steking avhengig av størrelsen på lammesteken.

Ta kraften som du kokte dagen før og fjern fettet som har stivnet på toppen. Tilsett et glass rødvin og la kraften koke inn til en god sjy (kok inn til ca halvparten av mengden er igjen). Smak til med salt og eventuelt pepper. Ta sjyen av platen og rør inn kaldt smør like før servering.

En stund før steken er ferdig gjør du klar grønnsaksgratengen. Skjær poteter og gulrøtter i tynne skiver og ha dem i en gryte sammen med fløte, salt, og pepper. Kok opp mens du rører forsiktig og la det småkoke i 10-15 minutter. Vend grønnsakene forsiktig rundt så det ikke brenner seg i bunnen av gryten. Bland inn halvparten av osten til slutt og hell blandingen i en ildfast form. Når steken er ferdig setter du gratengen i ovnen i 30-40 minutter ved 180 °C. Dryss over resten av osten etter halve steketiden.

Kok brokkoli i rikelig med salt vann. Husk at den skal bare koke et par minutter.

Mens gratengen står i ovnen lar du steken hvile under et klede (eller aluminiumsfolie) i ca 30 minutter før du skjærer den opp.

Server lammesteken med gratinerte grønnsaker, brokkoli, sjy og smørkuler.

Anbefal Farmors Lammestek på Bloggrevyen:

Legg igjen en kommentar

© 2018 Farmors Oppskrifter | Oppskrifter (RSS) og kommentarer (RSS)

Siden er sponset av Index1.se | Økonomiguiden · who's online South Africa holidays and safaris Lag din egen hjemmeside