Farmors Oppskrifter

Oppskrifter fra Farmors gamle kokebok

  Abonnér via RSS!  
  Gi Kudos til Farmors Oppskrifter!

   

 • Bøker om mat

18 Jan

Farmors Ripsvin

Oppskrift på hjemmelaget rødvin av rips.

Kan du høste frukt og bær fra egen hage, kan du ganske enkelt lage din egen vin. Vinlegging er ikke så komplisert som man gjerne tror, og krever bare god tid og tålmodighet.

I tillegg til ingrediensene, trenger du:
Glassballong (volum ca. 30 l, plastballong kan også brukes.)
Rørepinne eller en stor tresleiv.
Et stort kar som rommer ca. 30 l (Til stormgjæringen de første dagene. Det finnes 25 l plastbøtter bl.a i jernvareforretninger og andre butikker som selger utstyr til vinlegging).
Hevert
Gjærlås

Ingredienser:

11 kg rips
8-10 kg sukker
Hetvingjær
En håndfull rosiner
25-30 g sitronsyre
2-3 g svovel

Før du begynner må du forsikre deg om at alt utstyr du skal bruke er helt rent. Dette er svært viktig! Bruk krystallsoda for å rengjøre glassballongen, men vær forsiktig med varmt vann så den ikke sprekker (Bruker du for varmt vann risikerer du at glassballongen rett og slett eksploderer i hendene dine!)

Sett en forsats av hetvinsgjæren, rosiner, 3-4 ss sukker og 2-3 dl lunkent vann et par timer før du skal tilsette gjæren i bærene.

Gå ut i en hage (helst din egen) og plukk 11 kg moden rips. Bruk deretter en gaffel til å fjerne stilken fra bærene. Rens dem opp i et stort kar eller en balje som rommer 25 l eller mer. Knus bærene med en tresleiv eller en god rørepinne av tre. Om du vil kan du bruke en kjøttkvern og kverne bærene opp i karet , men husk da å dekke til kvernen slik at det ikke spruter saft overalt. (Du kan gjerne bruke frosne bær som du tiner opp før du skal knuse dem. Dette er en fordel, da frysingen vil sprenge celleveggene og gi deg mer saftutbytte. Skal du fryse bærene så frys dem i små porsjoner så de tiner raskt når du skal bruke dem.)

Kok opp 8-9 liter vann og la det avkjøle seg litt før du heller det over de knuste bærene. Bruk noe av vannet til å løse opp 1 1/2 kg sukker og 25-30 g sitronsyre/vinsyre. Hell vann og sukker over vannet og rør det sammen så temperaturen blir jevn i blandingen. Tilsett 2 g svovel og rør det godt inn. (Du får kjøpt svoveltabletter hos enkelte jernvareforretninger, dagligvarebutikker og Europris.)

Når temperaturen på bærmassen er ca 20-25 grader, heller du oppi forsatsen av gjær, rosiner, sukker og vann som ble laget til tidligere. Rør satsen godt inn i bærmassen, og dekk karet eller dunken med et rent kjøkkenhåndkle. La bærmassen stå lunt, og innen et døgn vil stormgjæringen begynne. Massen vil skumme mye, og bærene vil flyte opp, så rør i massen så ofte som mulig så bærene kommer ned i saften.

Etter et par dager vil gjæringen avta. Sil bærmassen gjennom et linklede (eller kjøkkenhåndklær). Saften heller du på glassballongen (og så kan grisen få resten av bærmassen, det blir det godt bacon av). Du vil få ca 16-17 liter saft på ballongen avhengig av hvor hardt du presser bærmassen. Løs opp 5 kg sukker i 5 l kokende vann og la dette avkjøle seg til romtemperatur før du heller det på ballongen sammen med saften. Fyll opp med mer kokt, avkjølt vann om nødvendig. For å unngå søl første dagene med kraftig gjæring, bør du ikke fylle ballongen alt for full, men la det være igjen minst 15 cm til toppen (det må være minst 3 liter fritt volum på ballongen så der er plass til å tilsette sukker senere).

Sett på gummilokk og gjærlås, og la ballongen stå i romtemperatur på rundt 20 grader. De første dagene vil vinen gjære kraftig og det vil danne seg litt skum. Pass på at det er vann i gjærlåsen så det ikke kommer luft til vinen. Når “bloppingen” i gjærlåsen avtar etter en uke eller to, tapper du av et par liter vin, og løser opp 1-2 kg sukker i vinen før du heller den tilbake på ballongen.

For å ha en viss kontroll med gjæringen videre kan er det greit å bruke en oeschlevekt for å kotrollere sukkerinnholdet i vinen. Når vinen kommer ned på 0-5 oeschlegrader og gjæringen avtar, tilsetter du 250 g sukker. Gjæringen vil da ta seg opp igjen til sukkeret er brukt opp. Tilsett da 250 g sukker om gangen (som regel med 2-5 dagers mellomrom) så lenge at gjæringen har stanset selv om du tilsetter sukker. Har du ikke oeschlevekt, kan du tilsette mer sukker når gjærlåsen “blopper” 4-5 ganger i minuttet. Totalt kan du regne med å bruke mellom 8 og 10 kg sukker på 25-27 liter vin.

Når gjæringsprosessen er ferdig etter noen uker, tapper du om vinen med hevert og kvitter deg med bunnslammet. Hell vinen tilbake på ballongen, og la den stå til klarning en måned eller to før du gjentar omtappingen. Etter nok en måned kan du løse opp et par gelantinplater i 2 dl kokende vann, eller kjøpe klarningsmiddel som du tilsetter vinen. Gelantinen vil da binde til seg resterende grums og slam i vinen, og etter en stund (vent minst 3-4 dager etter at du har tilsatt klarningsmiddel) kan du tappe om for siste gang og gjøre klart til å tappe vinen på flasker.

Vask vinflaskene grundig i varmt vann og krystallsoda, og vær nøye med å skylle dem godt. Sett flaskene opp-ned til lufttørking.

Rips inneholder en god del syre (fra 15 til 35 g/kg), men det kan likevel være nødvendig å tilsette mer sitronsyre eller vinsyre, og kanskje litt sukker om vinen er for tørr. Prøvesmak på vinen, og om du må ettersøte eller tilsette mer syre, så prøv først med en liter vin. Finn ut hvor mye sukker/syre du må tilsette på en liter og beregn hvor mye du trenger å tilsette på ballongen før flasketappingen. Om vinen skal bli bra, bør du ikke prøvesmake for mye før du bestemmer deg for hvor mye sukker og syre du evt. skal tilsette.

Når du er fornøyd tapper du vinen på flasker, setter i kork, og lagrer vinen minst et år før den drikkes. Vinen bør lagres mørkt, og med så jevn temperatur som mulig. En frostfri kjeller eller bod er som regel bra. Unngå å lagre vinen i vanlig romtemperatur, et lyst og varmt kjøkken tar fort livet av den gode vinen din.

Anbefal Farmors Ripsvin på Bloggrevyen:

5 kommentarer til “Farmors Ripsvin”

 1. 1
  Farmors Hjortebiff | Farmors Oppskrifter sa:

  […] kg mørt hjortekjøtt (ytre- eller indrefilet) 1 dl ripsvin (el. annen rødvin) ¾ dl olje 1 ss hel pepper 1 ss einebær 1 stor løk 1/3 beger […]

 2. 2
  Farmors Lammestek | Farmors Oppskrifter sa:

  […] kraften som du kokte dagen før og fjern fettet som har stivnet på toppen. Tilsett et glass rødvin og la kraften koke inn til en god sjy (kok inn til ca halvparten av mengden er igjen). Smak til med […]

 3. 3
  Anne sa:

  Hei,
  har fulgt oppskriften din, og alt gikk fint, intill jeg tilsatte sukker for siste gang, da sluttet det å gjære.
  Noen ide om hva jeg kan gjøre?
  Trist om all jobb er forgjeves :(

 4. 4
  Linn sa:

  Såååå, etter 4 dager i gjøringsspann (første trinn i oppskriften) har fortsatt ikke gjøringen avtatt. Er det vanlig? Skal jeg bare la det fortsette å gjære eller sile gjennom hånkle og ha i vinballongen?

 5. 5
  oppskrifter.net sa:

  @Anne: Beklager sent svar… At det sluttet å gjære var nok på grunn av at alkoholnivået var høyt nok til å stoppe gjæringsprosessen. Man kan da la vinen stå til klarning.

  @Linn: Vinen vil gjære så lenge det finnes sukker/næring til soppen, men etter fire dager kan du godt sile av bærmassen. Jeg vil tro du har fått ut mesteparten av saften fra bærene nå, og det er ikke bra om vinen står for lenge utsatt for oksygenet i luften. Jeg ville tappet vinen over på ballong med gjærlås. Husk å sjekke regelmessig at der er vann i gjærlåsen, det forsvinner fort ved kraftig gjæring.

  Lykke til!

Legg igjen en kommentar

© 2018 Farmors Oppskrifter | Oppskrifter (RSS) og kommentarer (RSS)

Siden er sponset av Index1.se | Økonomiguiden · who's online South Africa holidays and safaris Lag din egen hjemmeside