Farmors Oppskrifter

Oppskrifter fra Farmors gamle kokebok

  Abonnér via RSS!  
  Gi Kudos til Farmors Oppskrifter!

   

 • Bøker om mat

07 Oct

Farmors Sylteflesk

Oppskrift på Sylteflesk

Kjært barn har mange navn.
Farmors sylteflesk ville sikkert mange steder blitt kalt sylte, hodesylte eller persesylte, men i Nordfjord heter det sylteflesk. Basta!
Denne oppskriften på det tradisjonelle julepålegget med de gode gamle kryddersortene er fremdeles i bruk, og mange lager fortsatt sylteflesket selv. Hønsekjøttet blir brukt for at sylteflesket ikke skal bli så fett, og det lyse kjøttet passer fint i sammen med svinekjøttet. Du kan også bruke lyst, fint kalvekjøtt isteden for hønsekjøtt.

Ingredienser:

1 svinehode
2 høner

Krydderblanding:
75-100 g gelantinpulver
1 1/2 ts malt nellik
2 ts malt allehånde
1/2 ts malt pepper
3-4 ts salt

Saltlake:
3 l vann
450 g salt

Legg svinehodet i rikelig med vann over natten. Om du bruker en stamp eller kjele som ikke rommer så mye, bør du skifte vann et par ganger mens hodet blir vannet ut.

Til to halve svinehoder trenger du en stor kjele, men du kan selvfølgelig nøye deg med et halvt hode (da trenger du også bare en høne). Legg hodet i kjelen og hell på kokende vann. La hodet småkoke/trekke i 2-2 1/2 time. Samtidig koker du hønene i en kjele for seg til de er møre.

Når svinehodet er kokt, skal det renses for alt av kjøtt og flesk. Ta av svoren først, og prøv å få den av i et størst mulig stykke. Ta deretter av alt av kjøtt og flesk, og fjern de store blodårene og eitlene (etler, kjertler). Rensk kjøttet av hønene, skinnet fjernes. Kjøtt og flesk skjæres i passelige biter og blandes i en bolle.

Bland alt krydderet med gelantin. Dekk bunnen av formen med svor (resten av svoren legges til slutt på toppen), og strø over med krydderbandingen. Deretter legger du kjøtt og flesk lagvis i formen og strør godt over med krydderblanding mellom hvert lag. Til slutt dekkes formen med resten av svoren.

Sett formen med sylteflesk i vannbad i langpanna i ovnen på ca 80-85 grader i 1 1/4 til 1 1/2 time. Deretter settes formen med sylteflesk i press over natten.

Det finnes i handelen spesielle pressformer, både runde og avlange. Disse formene er veldig godt egnet til å lage sylteflesk. Om du ikke har en slik form, kan du bruke vanlige brødformer. Bruk da en form til å legge sylteflesket, og sett en annen form, med noe tungt i, opp i formen med sylteflesk. Det er viktig med tungt press, slik at sylteflesket holder godt sammen senere.

Dagen etter tar du av presset før du tar sylteflesket ut av formene. Om sylteflesket sitter fast, kan du bruke litt varmt vann (på utsiden av formen) for at det skal løsne. Lag saltlake med 150 g salt per liter vann, og legg sylteflesket i saltlaken i ca 30 timer.

Du kan fryse sylteflesk, eller oppbevare det i en svak saltlake i kjøleskapet i opptil 10 dager. Skal du fryse det for å oppbevare det over lengre tid, må det pakkes slik at det ikke kommer luft til.

Anbefal Farmors Sylteflesk på Bloggrevyen:

2 kommentarer til “Farmors Sylteflesk”

 1. 1
  Thorbjørn Johnsen sa:

  Hei.
  Hvor kan jeg få kjøpt pressformer.

  mvh
  Thorbjørn

 2. 2
  Mak Torill Nergård sa:

  Det finnes på jerniabuttiker sånne sylte presser.

Legg igjen en kommentar

© 2018 Farmors Oppskrifter | Oppskrifter (RSS) og kommentarer (RSS)

Siden er sponset av Index1.se | Økonomiguiden · who's online South Africa holidays and safaris Lag din egen hjemmeside