Farmors Oppskrifter

Oppskrifter fra Farmors gamle kokebok

    Abonnér via RSS!  
    Gi Kudos til Farmors Oppskrifter!

     

  • Bøker om mat

Redskaper

Redskaper til flatbrød og lefsebaking.

Til å lage deigen i er et trau best. Det bør ha god bredde og dybde, være kvistfritt og stå støtt. Sett inn nye trau med linolje utvendig før de tas i bruk, så sprekker de ikke så lett. Har du ikke trau, lager du deigen i et fat og elter den efterpå godt på et hjørne av bakebordet. Bruk en solid tresleiv til å røre deigen sammen med ifall det skal væske i den.

Bakebordet eller bakefjelen må vere stort og støtt og ha plate av hård ved som ikke flises opp. Anvendelige treslag er bjerk, or og eik. Bordplaten bør også være så tykk at den kan høvles når den blir slitt eller ripet. En kan også pusse den med fint sandpapir hvis nødvendig. Mange bruker til bakingen en solid bakefjel som blir lagt på et par stø trebukker og efter bruk blir satt til side eller hengt opp på en vegg. Vil en sitte og bake, gjør en bordet ca 60 cm høit, ellers får det høide som et vanlig kjøkkenbord.

Kjevlet bør være rutet eller riflet. Det tar bedre på deigen enn et glatt og blir derfor mest brukt. Et godt kjevle er forholdsvis langt, smekkert og lett og har jevne ruter eller rifler.

En bakefløi eller bakestikke bruker en til å vende og flytte leivene med. Den kan være rund og godt tilspisset, eller flat og da godt tynnere og godt avrundet mot spissen. Bruk helst en kortere fløi under kjevlingen og en lengre til å flytte de ferdige leivene med. Til å vende leivene med når en steker, kan en bruke gamle fløier.

Mange bruker en trinse eller rull til å rulle over leivene med på takka. Trinsen er gjerne rutet som et kjevle og har et kort skaft. Når du ruller over leiven, fester den seg til takka slik at leiven ikke kryper. Leiven holder seg også flatere av rullingen.

En kost til melet er også godt å ha. Du kan bruke en ny, ren pensel til melkost.

Skal en kjevle og steke på samme tid, setter en bakebordet tett inntil takka. Skal en først kjevle opp en del leiver, og så steke, må en ha et umalt bord, en treplate, en stor stekeplate eller lignende like ved siden av bakebordet til å legge leivene på etter hvert som en kjevler. Sett også ved siden av takka en trebunn, en stekeplate eller et annet fast flyttbart underlag til de ferdigstekte leivene.

Lovises Steketakke

Steketakke fra Elprice.
Steketakke fra Lovises med diameter på hele 50 cm.
Takken er idéel til lefsebaking, pitabrød, nanbrød,
steking eller som varmeplate.

  • Non-stick belegg
  • 2500 Watt effekt
  • Smart oppbevaringssystem, kan settes på høykant.

Klikk her for mer informasjon

Bak ditt eget flatbrød!

© 2018 Farmors Oppskrifter | Oppskrifter (RSS) og kommentarer (RSS)

Siden er sponset av Index1.se | Økonomiguiden · who's online South Africa holidays and safaris Lag din egen hjemmeside