Farmors Oppskrifter

Oppskrifter fra Farmors gamle kokebok

  Abonnér via RSS!  
  Gi Kudos til Farmors Oppskrifter!

   

 • Bøker om mat

18 Feb

Oppskrift på såpe

Tippoldemors såpeoppskrift

I farmors kokebok står en gammel oppskrift på såpe. Trolig kommer den fra farmors farmor, min tippoldemor Gjertrud som du ser på bildet til høyre. Kanskje bærer hun her vann til såpekoking?

Bilde av tippoldemor med vannbøtten

Du behøver:

25 kg flesk, kjøtt og kjøttbein
15 kg soda
5 kg ulesket kalk
8 l grovt salt
155-160 l vann

“Kalken leskes med vann i et kar, hvorefter man tilsetter sodaen og under stadig omrøring påheller 15 liter kokende vann. Når luten er klar øser man så meget av som man kan få uten at den grumses og heller igjen 75 liter vann på bunnfallet som røres godt om og atter står til klarning. I bryggerkjelen koker man nu de ituskårne kjøttvarer i 4 timer i den først oppløste lut, mens man efterhånden, under stading omrøring, tilsetter halvdelen av den sist oppløste lut, men man må passe på at det ikke kommer av kok. Derpå har man 8 liter grovt salt i og lar det fremdeles koke i 1 1/2 time. Derpå lar man hele massen avkjøles til neste dag. Den størknede urene såpe skjæres da op, kjelen renses og såpen, samt den bortsatte halve part av den siste lut has i og gis et oppkok i 3/4 time, hvorefter det atter henstår natten over til avkjøling. Neste dag kan så den pene hvite og faste såpe som er størknet ovenpå luten skjæres opp, renses på undersiden og henlegges på hyller til fremtidig bruk.”

NB! Om du skal prøve denne oppskriften, så vær forsiktig. Soda, ulesket kalk og lut; dette er etsende væsker. Bruk hansker og vernebriller!

Anbefal Oppskrift på såpe på Bloggrevyen:

2 kommentarer til “Oppskrift på såpe”

 1. 1
  leifgunnar sa:

  najs, 25 kg flesk. her sparer vi ikke på noe! najs najs

 2. 2
  Alf Kristian Moen sa:

  Det var artig at du hadde lagt ut oppskriften på såpe. Jeg minnes at min farmor og hennes søster kokte Tjæresåpe. Jeg husker ikke hva slags ingredienser dem brukte til å koke såpen av, bortsett fra 3 ingredienser.
  1. Talg fra gris.
  2. Tjære.
  3. Sand.
  Dem lavde 2 typer av Tjæresåpe. Den ene var uten sand, mens den andre var med sand. Grunnen til at dem hadde sand i den ene typen, var at den ble brukt til feks: Når min far og farfar kom hjem fra skogen. Dem hadde da mye harpiks på hendene.

Legg igjen en kommentar

© 2018 Farmors Oppskrifter | Oppskrifter (RSS) og kommentarer (RSS)

Siden er sponset av Index1.se | Økonomiguiden · who's online South Africa holidays and safaris Lag din egen hjemmeside